1. Home
  2. chevron_right
  3. Actueel
  4. chevron_right
  5. Kalkoen met Beter Leven Ster

Kalkoen met Beter Leven Ster

Bodegraven- In een markt waar duurzame kipconcepten al jaren in opmars zijn, bleef duurzamer kalkoenvlees achter. Tot op dit moment. GroenlandKip brengt als eerste kalkoen op de markt die beloond is met een Beter Leven ster. Willem Tel (agrimanager bij pluimveeslachterij ESBRO, zusterbedrijf van GroenlandKip) is als ketenregisseur intensief bij het project betrokken.

Voorlopers

“Of deze kalkoen uniek is in de wereld? Feitelijk wel.”, aldus Tel, die het traject eind 2016 startte en als rol heeft de verschillende partijen in het traject bij elkaar te brengen. Tel: “We kregen signalen uit de markt dat er vraag was naar duurzamer en diervriendelijker geproduceerd kalkoenvlees. We hebben toen besloten meteen een goede stap te zetten en te gaan voor een Beter Leven ster. Dit hebben we gedaan in nauw contact met de Nederlandse kalkoenhouders vereniging (BAV) en de Dierenbescherming. Met name op het gebied van invulling en interpretatie van de criteria was dit een gezamenlijke uitdaging. De blauwdruk was er wel, echter zonder praktijk ervaring. We zijn voorlopers geweest.”

Trots op toegevoegde waarde

Een dergelijk traject begint met draagvlak bij de kalkoenhouders. Want om voor een Beter Leven ster in aanmerking te komen, zijn er aanpassingen en dus investeringen nodig. Eén van de meest ingrijpende is de overdekte uitloop. Gelukkig kon Tel rekenen op veel enthousiasme: “Wanneer je uitsluitend voor de bulkmarkt blijft produceren, leg je het op termijn af tegen de lagelonenlanden. Dit concept zorgt voor toegevoegde waarde en dus meer zekerheid. Daarbij proef ik dat de boeren bijzonder trots zijn. Ze zijn niet alleen onderdeel van iets nieuws, ze produceren ook een stukje vlees dat herkenbaar -want beloond met een Beter Leven ster- in de schappen ligt.”

Samenwerkende partijen

De meest in het oog springende criteria voor dit kalkoenconcept zijn: maximaal 7 dieren per m2, een langzamer groeiend ras, 100% plantaardig voer, afleidingsmaterialen en de al vermelde overdekte uitloop. De ongeveer aangesloten 15 vleeskalkoenbedrijven zijn gevestigd in zowel Nederland als Duitsland. Tel somt de samenwerkende partijen op: “Naast ons nauwe contact met de Dierenbescherming werken we op enorm plezierige en verbonden wijze samen met BAV, die in belangrijke mate de productie realiseert. De kalkoenen worden geslacht bij ons Duitse zusterbedrijf Geestland, dat net als ESBRO (inkoop) en GroenlandKip (vermarkting) onderdeel is van de PHW Group.”

Kalkoen met een Beter Leven keurmerk is vanaf nu beschikbaar bij Jumbo, Vomar, Jan Linders en Deen.

Menu